Környezetem

Nagyobbik lányom a gombákról tanul éppen az iskolában. Nem kell túl sok információt megtanulnia ezekről a furcsa szerzetekről, de valahogy nem sikerül megszeretnie őket. (Ráadásul megenni sem hajlandó!)
Hogy egy kicsit mégis közelebb hozzam hozzá a tananyagot, készítettem egy csíptetős táblát. A táblán gombák fotóit helyeztem el, a képek hátoldalán pedig néhány fontos információ található. A rögzítést szolgáló csipeszeken is megjelenik az adott gomba képe, így a kártyák összekeverése után újra és újra meg lehet keresni a gombák helyét.

A gombákra vonatkozó általános információk pedig egy külön összefoglaló kártyán jelennek meg.
Mivel a táblát lomtalanításkor szereztem, így az egész elkészítése nem vett több időt igénybe, mint ami a kártyák megalkotásához volt szükséges. Ráadásul, ha a gombák "leszerepeltek", jöhet a helyükbe a következő csipeszelni való.
Az ötlet érdekessége csupán abban rejlik, hogy a szokatlanul tálalt információ (nem könyvet kell lapozni) olvasásra, nézelődésre, játékra, és ezáltal tanulásra sarkallja a negyedikeseket.

Még egy fél gomba
...azoknak, akik még emlékeznek a kézbe vehető szemléltető eszközökre.
Egy kiszolgált könyv az alapja a papírmaséból készült gombának. Azért készült, hogy a gyerekek a gomba lemezeinek elhelyezkedését is megfigyelhessék. Berajzoltam a gomba körvonalát és körbevágtam. Aztán, amikor kinyitottam, jöhetett a ragasztó és a széttépett csomagolópapír. Egy órányi száradás után már lehetett is festeni. A hátoldalán megjelenítheted a gomba alkotórészeinek nevét...
Néhány óra alatt elkészült és nagyon örültek neki a gyerekek.
Persze az lenne az igazi, ha valódi gombákat nézegethetnének, szagolhatnának, kóstolhatnának. Ez itthon megtörtént ( a kóstolást kivéve), de a 30 fős osztályokban nem szokott.
Ez meg, ha nem is finom, de jó lesz jövőre is! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése