2012. február 28., kedd

A figyelem fejlesztése - 2. játék

Figyeld a szabályt!


Körben állunk az osztályban, vagy az autóban ül a család. A játékvezető elindít egy ritmusos sort: rózsa, tulipán, rózsa, tulipán. Mondja, mondja, majd egyszer csak: rózsa, tulipán, rózsa, szegfű. Aki hallja a hibát, jelez, például tapsol, vagy leguggol. /A guggolás persze nem a kocsiban./ Aki nem jelez, az kiesik a játékból. A játék végén folytathatjuk más, nehezebb sorozatokkal is.
piros- kék- sárga, piros- kék- kék
elefánt- madár- síp, elefánt- síp- madár
három- öt- kilenc, három- öt- kettő
virág- labda- rózsa, virág- labda- virág
Valójában számtalan változata van: szócsere, sorrend csere, szókihagyás, új szó bevitele. Alsósoknál kezdetben a hibafelismerést két szóval játsszuk, s utána a számokkal. Felsősöknél lehet később négy és öt szavas sorokkal is próbálkozni.
Nagycsoportosok és első osztályosok számára javasolt változata a ritmikus sorlánc. A játékvezető elindítja a sort: piros- kék, piros- kék, s a gyerekek egyesével folytatják- megismétlik, aki eltéveszti, kiesik.
Következőképpen nehezíthetjük: kék- sárga- zöld, vagy piros- kék- kék stb.

  • Ez a játék alkalmas a figyelem fejlesztése mellett a szabályfelismerő képesség, valamint a szeriális gondolkodás fejlesztésére is. / Amire az első osztályos matematika tanulásánál, a szabályjátékok megértésénél, a számsorok folytatásánál nagy szükség van./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése