2013. március 4., hétfő

Mosogatás után


A bejegyzés címét az a mozzanat ihlette, amikor mosogatás után a rengeteg bögrét a szekrénybe rendezed. :) A következő játékot háromféleképpen játszhatjátok. Az egyik változatban egy megadott minta alapján kell a bögréket sorba rendezni. Nyomtasd ki a színes bögrék lapját legalább kétszer, nyírd körbe a bögréket, így neked is lesz készleted, amivel mintát adsz, és a gyerkőc is tud dolgozni. A cél az, hogy a megadott mintát a lehető legpontosabban követve rakja sorba a bögréket a gyerek. A követendő mintát te alkotod meg, de később ezt a feladatot át is adhatod a gyermeknek, akár ő is kitalálhat feladványt. Ez a feladat a sorbarendezési képesség tornáztatására használható.
A másik változatban -ami nagyobbaknak való- a gyermeknek kell megalkotni a mintás bögrék lehető legtöbb kombinációját. A bögrék körvonalát tartalmazó lapot használhatod mankóként, de ha feleslegesnek érzed, elhagyhatod. Kezdetben csak 2-3 féle mintával dolgozzatok, később lehet emelni az elemek számát. Ez a kombinatorika alapozásánál hasznos gyakorlat.
Aztán ott van a Mi változott? játék, amikor kirakod egymás mellé a majdnem egyforma sorozatot, és megkérdezed, hogy mi a különbség. Amikor ez már jól megy, akkor egy rövid megfigyelés után a gyereket megkérheted, hogy forduljon el, ezalatt te megváltoztatod a sorozatot, neki pedig azt kell megmondania, hogy mi változott az előzőekhez képest. A megfigyelő képesség, vizuális differenciálás területeit mozgósító gyakorlatok. Mindhárom játék játszható óvodás korú gyerekekkel, de az általános iskola első osztályaiban is hasznosak lehetnek. Arra azonban figyelj, hogy ne akard az összes mintát egyszerre felhasználni! Csak szépen, fokozatosan!
A bögrék képe ide és ide kattintva letölthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése