2013. március 13., szerda

Szerialitás és krumplinyomda

szerialitás fejlesztése ritmikus vizuális, auditív és mozgásos sorok gyakoroltatásával zajlik (apró tárgyakkal, papír-ceruza feladatokkal, hangszerekkel, ... 
Ezek a mondatok nagyon komolyak és sok tudást feltételeznek. A gyermeked szerialitásának fejlesztése azonban nem kell, hogy misztikus ködökbe vesszen, játssz vele, vagy csupán hagyd, hogy olyat játsszon, ami ezt a területet erősíti. A következő játék csak egy a sok közül, a sorozat-alkotó játékokat vég nélkül lehetne sorolni. :) Elő a fantáziával! 
  1. Szóval, ha jól akarsz szórakozni óvodás, vagy kisiskolás korú gyermekeddel, és úgy szeretnél "okos" játékot játszani, hogy közben ne legyen "iskolaszag", vedd elő például a krumplis zsákot. Szükséged lesz még késre, tésztakiszúró formára, festékre és ecsetre, nagy méretű papírlapra és a végén takarítóeszközökre és mérhetetlen mennyiségű szappanra (ha eredeti színében kívánod viszontlátni a gyereket). Először fedd le reklámújsággal az asztalt, hogy megvédd. (Ezzel máris értelmet adtál némely újság létének.) Aztán vágjatok félbe egy közepes méretű krumplit, és nyomjátok bele a tésztakiszúró formát a krumpli így keletkezett sima oldalába. A kiszúró eltávolítása után -mintha szeletet vágnátok- a késsel körbe kell metszeni a krumplit, ügyelve arra, hogy a minta közepéig soha ne érjen a penge.
    Ha minden jól megy, a fölösleges szélek eltávolítása után máris a kezetekben tarjátok az első precíziós krumplinyomdát, ami azért jó, mert a kevéssé "ügyes kezű" gyerek számára is garantált a sikerélmény. (Igen, még apu is tudja! :)  )Ezek után már csak a festékezés, és a nyomdázás következik napestig, ami nem baj,  valamilyen szabályt követ. De ne te mondd meg a kölöknek, hogy nyuszi, süni, nyuszi, süni...Hadd kísérletezzen! Azt tapasztaltam, ha a gyereknek azt mondom, hogy csomagolópapírt készít, külön utasítás nélkül is ritmikus sorokat kezd nyomtatni. Nem biztos, hogy minden gyereknél bejön, de az enyémek  így működtek. A nagymama pedig nagyon fog örülni, ha saját készítésű csomagolásban veheti át az anyák napi ajándékot. Te ugyan takaríthatsz egész este, de azzal a kellemes gondolattal térhetsz nyugovóra, hogy talán nem akadémikus körítéssel, de mégis fejlesztetted a gyereked szerialitását, finommotorikáját, figyelmét és a kettőtök kapcsolatát!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése