2013. április 16., kedd

Az emlékezet fejlesztése


A memória ingerek ( élmények, gondolatok, viselkedések, mozgásválaszok, érzelmi reakciók) nyomán kialakuló tapasztalatok megőrzése az idegrendszerben.
Miért érdemes vele foglalkozni?
Azért, mert a suliban a gyermeked a munkamemóriáját fogja legtöbbet használni az órai feladatok elvégzéséhez. A munkamemória pedig három fő komponensből áll: vizuális rögzítőrendszer, verbális emlékezeti működés, és a munkamemória korlátozott kapacitását elosztó végrehajtó rendszer. Munkamemória alatt azt a memóriafajtát értjük, amit közvetlenül a feladatok megoldásához használunk. Ebben a memóriában tároljuk egy konkrét matematikai feladat megoldásához szükséges lépéseket,  a fejszámolás során a részeredményeket, vagy egy hosszabb mondat megfogalmazásakor a gondolati egységeket szintén ennek segítségével fogjuk össze. A munkamemória mindenkinél más kapacitású, de könnyen fejleszthető már egészen kicsi gyermekeknél is.
A komoly meghatározás után következzék a memória világi megközelítése!
-Mi változott meg? A kérdést bármilyen környezetben felteheted, és gyakran előfordul, hogy a megfigyelendő részleteket nem is neked kell alakítanod. Egy utcarészlet, a homokozó, az ablakból elénk táruló, folyamatosan alakuló látvány már elég témát szolgáltat az ilyen beszélgetésekre. Kezdetben érdemes a nagy változásokra koncentrálni, de hagyd a gyermeked a saját tempója szerint megfigyelni- meg fogsz lepődni, hogy milyen részleteket tud elraktározni!

- Mi hiányzik? Ezt a kérdést felteheted egy megszokott látvány- például a fürdőszoba polcon általában tapasztalt rend- megváltozásakor. Vedd le a polcról a fogmosó poharat és máris kész a feladvány. A konyhában egy tálcára rendezett tárgyak halmazát is megfigyeltetheted, majd elvehetsz belőlük néhány darabot. Engedd, hogy a gyerekek is alkossanak feladványokat! A memóriájukat ebben az esetben is használniuk kell. / És biztosan neked sem árt egy kis edzés! :) /
- Memóriajátékok
Szinte minden háztartásban fellelhetők, a legkülönfélébb anyagokból és témákban készült memóriajátékok. Ha valami újdonságra vágysz, töltsd le a blog segédanyagokat tartalmazó oldaláról a neked tetszőt.
Egyszerűen csak játsszatok önfeledten! 
Ezekhez a "gyakorlatokhoz" nem kell semmilyen különleges felszerelés, előkészítés, vagy tudás, sem iskolai környezet. Ha segíteni akarod gyermeked memóriájának fejlődését, elég a tudatos jelenlét és néhány jókor elhangzó kérdés. 
Jó játékot, jó tanulást!
Urbanovich Anett
szabadfogású pedagógus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése