2013. október 22., kedd

Memorizé -avagy verstanulás alapfokon


Az új tanév kezdetével jönnek a memoriterek. (Bár, ha jól belegondolsz, nem most találkoztok velük először. A gólya, gólya gilicétől és a Tente babától kezdődően végtelen a sor kisgyermekkori "memoriterekből".)

Néhány gyereknek könnyen megy, de bizony sokan utálják. Íme néhány ötlet, amivel élmény-teljesebbé teheted a tanulást, biztosabbá a tudást s jókedvűbbé a kölköt.
1. Verset tanulni szinte mindenhol lehet. Ha a buszon ültök, vagy a kádban, hintáztok a játszótéren, sorban álltok a pénztárnál. Minden olyan helyzet jó lehet, ahol egymásra tudtok figyelni, és tudtok koncentrálni.  ( Tehát a Híradó bámulása a  kanapéról, és a gyerek mormol valamit melletted, az nem ér!)
De nem csupán az íróasztal mellett szállhat a fejünkbe a rím!

2. Vannak olyan szerencsés emberek, akik hallás után képesek megjegyezni egész verseket, vagy kijelölt prózai részleteket. Nekik néhány felolvasás is elegendő ahhoz, hogy másnap nyugodt szívvel induljanak felelni, vizsgázni. Az ilyen remek auditív memóriával megáldott gyerek szüleinek csupán a szórakozás kedvéért érdemes végigolvasniuk a bejegyzést. :)
Keresd a vers természetes ritmusát! A memorizálást nagyban segíti, ha meghatározott ritmusban olvasod fel a szöveget. Nem is kell sokat ismételni ahhoz, hogy maguktól gördüljenek a szavak tovább.

3. Javaslom, hogy készíts rajzot! Nem kell a vers soraihoz szorosan kötődő egységekben gondolkodnod. Rajzolhatod ömlesztve egy lapra azt, ami a sorok olvasása közben számodra fontossá vált, így mint egy térképet használhatod a magad-alkotta képes vázlatot.
Csiribiri
 Persze maga a papír és a ceruza sem követelmény. Légy kreatív! Rajzoltad már valaha homokba, hogy "Feltámadott a tenger"?
Használhatsz újságkivágásokat, készíthetsz bábot, agyagfigurát... amit az időd enged.

4. A mozgással kísért szövegtanulás nagyon hatékony. Esetünkben a mozgás többfélét jelenthet. Egyrészt a gyerekek által szabadon előadott, a tanulandó szöveggel kísért játékot. Másrészt az egyfajta meditatív állapotot  létrehozó kerengést, dobogást, himbálózást, vagy akár kocogást. 
Bóbita ennyire álmos

Legjobbat akkor teszel a gyerekkel, ha elég időt hagysz neki mindezek végigjátszására. Azonban ne felejtsd el, hogy idő kell a leülepedéshez is. Magyarul: időnként hagyd békén a kölköt!
Nagyon fontos a sokszori ismétlés. Nem csupán egy napon belül, hanem több napon keresztül egy-egy alkalommal. Enélkül sajnos nem megy...

Nyugodtan tagold a szöveget, kisebb egységeket te is könnyebben jegyzel meg, aztán ráérsz összekötni őket.
Nagyobb gyerekeknél beválhat, hogy a leírt szöveg részleteit itt-ott kiragasztod a lakásban. (A wc falára, a mosdókagyló fölé, íróasztalra.) Jártában-keltében mindig belebotlik a cetlikbe, így akkor is tanul, ha nem akar. :)
Nem árt, ha mindezek mellett érti is a gyerek a szöveget. Beszéljétek meg az ismeretlen szavakat, használjatok szótárakat, keressetek magyarázatokat az interneten.

Ja! Ne áltasd magad! Ha a számonkérés előtti este álltok neki verset tanulni, az nagy valószínűséggel nem lesz sikeres vállalkozás. 
Üdv: Anett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése