2012. november 7., szerda

Helyesírási készséget fejlesztő játékok 2.

Szótagoljunk együtt!

Kétféle változatban játszhatjuk. Az első, amikor a felnőtt kimondja a szót, és a gyereknek le kell tapsolni, miközben kimondja azt. A nehezebb változat az, amikor a játékvezető megkéri a gyereket, hogy csak a szó első szótagját mondja vissza, később csak a másodikat, vagy az utolsót. Érdemes kezdetben két szótagos szavakkal játszani, aztán nőhet a szótagszám.

Bontsd szavakra!

Ha szótagolásnál tapsoltunk, itt a kavarodás elkerülése érdekében inkább koppintsunk az asztalon, vagy dobbantsunk a lábunkkal!
A játékvezető tagoltan mond egy mondatot, majd a gyerekeknek úgy kell visszamondani azt, hogy dobbantással, koppintással kísérik a szavakat. A végén megmondják, hány szóból állt a mondat.

Szóból szó

A játék lényege az, hogy a játékvezető által megadott szavakból próbáljunk hosszabb szavakat képezni. Az adott szó bárhol előfordulhat az új szavunkban. Például: gomb- gomblyuk, gomba, gombol, gombfoci, gombóc...
Felkínálható szavak: tér, föld, kép, ház, hat, tó, tál, fa, hő, kő...

Szóban szó

Az előző feladat fordítottja. A megadott hosszabb szavakban további szavakat keresünk. például: padlásfeljáró- pad, padlás, fel, jár, járó, ár...
Kisebb gyerekekkel kezdetben érdemes úgy játszani, hogy a szavakat felírjuk papírcsíkokra, s olvashatják, nézhetik azokat. Nagyobb gyermekek megnevezhetik a megtalált szavak szófaját. Felkínálható szavak: erdőkerülő, jegygyűrű, vadászat, napfogyatkozás, felhőkarcoló, szigetelőszalag, melegítőalsó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése