2012. december 1., szombat

Számolási készséget fejlesztő játékok

A matematika tanulása során az általános gyakorlat szerint rengeteg "favágó" feladatot végeznek a gyerekeink. Ha van rá lehetőség, az analógiára épülő feladatsorok közé érdemes beiktatni egy-egy játékot, amely szintén a kitűzött célt szolgálja, de egyben jókedvre is derítheti őket.

A számsorok képen látható "lejárása" hasznos gyakorlat. Minimális előkészületet igényel, cserébe semmivel nem  pótolható tudás birtokába jut a gyermek, aki így egész testével tapasztal. A célnak tökéletesen megfelel egy, a mi gyermekkorunkban kifulladásig ismételt játék. Gondoljatok az ugróiskolára!
Számlálás oda-vissza

A tízes-, százas-, ezres számkörrel való ismerkedés részeként segít a számok egymás utániságának, egymáshoz való viszonyának felismerésében. Több módon játszható.

  • A játékvezető elindítja a sort: 34 ,35, 36... A gyermekek egyesével folytatják, előre meghatározott sorrendben következve.
  • A játékvezető elindítja a sort, de a gyerekek nem sorban, hanem " össze-vissza" következnek. 
  • Nehezebb változat, amikor úgy haladunk sorban, hogy néhány gyermek nem szólal meg, de a következőknek úgy kell folytatni a sort, mintha az ő számaik is elhangzottak volna.

Nehezíthetjük a játékot úgy is, hogy a játékvezető azt mondja:
- Sorold fel a 24 és a 36 közötti számokat! Sorold fel a 45 és a 28 közötti számokat! Sorold fel a 25-nél nagyobb, és 43-nál kisebb számokat! Sorold fel a 36 és az 54 közötti nem páros számokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése