2013. január 15., kedd

A tojástartó dicsősége és a tízes átlépése

Minden iskolás életében eljön az a pillanat, amikor elhagyja a biztonságos tízes számkört, és át kell lépnie a tízen túliak társaságába. Van akinek nincs is ennél természetesebb folyamat, de sokan vannak, akik megtorpannak a küszöbön. Hogyan tovább?
Tantárgypedagógiai kérdésekkel nem fárasztalak titeket, de bátran állítom, hogy a "tevékenykedtetés" itt is csodákat tehet. A következő ötletet már több helyen láttam alkalmazni, mindenhol sikert aratott, a gyerekek nagyon szerették.
 Egy hétköznapi, tíz tojás tárolására alkalmas tojástartót kiemelünk a kamrából, ő lesz a főszereplő.
Leszedünk róla minden fölösleges matricát, feliratot, lepucérítjuk annyira, amennyire a tárgy engedi.(Természetesen a tojások már régen befejezték földi pályafutásukat.)
Ezután gyermekünket megfelelő védőfelszereléssel ellátva megkérjük őt, hogy a dobozt kedve szerint fesse be.
Száradás után már kész is az alap eszköz, csupán néhány apróság kell még.
Szinte minden gyerekszobában találsz néhány Kindertojás kapszulát. Sajnos a kereskedelemben kapható tyúktojások mérete ennek a kapszulának a méretével egyezik meg - bár ez most hasznunkra válik.
A "kezdő" készlethez kettő darab ilyen kapszulára van szükséged, a "haladók" az egész tojástartót telepakolhatják.
A dolog lényege abban áll, hogy minden kapszulában lakik tíz valami. Ez a valami lehet gyöngy, apró kavics, picike csigaház, vagy bármi, amiből ( a későbbiekre való tekintettel ) összegyűjthető 100 darab.

Szóval, ha a feladat szerint 8-ból kell elvenned kettőt, akkor egy tojást bontasz ki, és a benne lévő kavicsokkal dolgozol. Ez a tízes számkörön belül van. De ha az a dolgod, hogy 14-ből vegyél el hatot, akkor kiraksz magad elé egy tojást, ami a tíz megfelelője, és még négy kavicsot. Aztán az elvétel folyamatában kiderül, hogy a tojást, vagyis a 10-t is fel kell törni....Összeadásnál a létrejött kerek tízeseket mindig be kell zárni a kapszulájukba. Babra meló, potyog is, de élvezik a gyerekek, így aztán megéri.
A tojástartó szerepe egyrészt a tárolás, másrészt a kerek tízesekkel való ténykedés látványossá tétele, valamint, a százas számkörben való tájékozódás elősegítése. Persze léphetünk tovább is: ahány tojástartó, annyi százas. Ha kiürült már a nagyiék kamrája is, és legalább 10 dobozunk van, akkor mehet az ezres számkörben való számolás!
A matematika ebben az esetben nem csupán az utcán hever, fellelhető a kamrában is. :)
Éljen a tojástartó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése