2013. január 13., vasárnap

Holnap az állatkertben voltunk!

Reggel, amikor felébredünk, igyekszünk betájolni magunkat az időben. Milyen nap van? Kell ma egyáltalán munkába mennem? Hány óra van? Holnap van a suliban a szülői értekezlet, vagy holnapután? Délután be kell jelentkeznem a dokihoz!
A legtöbb esetben tisztában vagyunk azzal, milyen évet írunk, melyik hónapban járunk, és hányadik napon. Tudjuk, hogy mely napszak és óra következik. Aki képes tájékozódni az időben, az nagyobb biztonságban érzi magát a világban, hiszen a hétköznapi, vagy ünnepi események sorát nagy biztonsággal előre tudhatja. Elveszni az időben azt is jelentheti, hogy úgy érezzük, nem vagyunk befolyással saját életünk alakulására, tehát egyfajta fenyegetettség -élmény lesz sajátunk.
Fontos, hogy gyermekeinket korán megtanítsuk az időben tájékozódni és ezzel lehetőséget adjunk nekik ,hogy az elkövetkezendő eseményekre felkészüljenek, maguktól elkezdjék azokat, így önállóbbak, magabiztosabbak, nyugodtabbak lesznek - ahogy mi is.

Az egyszerűbb, heti naptárakkal való ismerkedés után jöhetnek a hónapokra bontott táblázatok. Ezeknek nem kell szigorú  és szabályos naptáraknak lenniük. Készülhetnek textilből, papírból, vagy ölthetnek táblai rajz formát. Ügyes kezű anyukák alkotásai végigkísérhetik a gyermekek első tíz-tizenkét évét. (Az első képen bemutatott darab is egy ilyen öreg, filc-tépőzár-hímzőfonal kombináció.) A lehetőségek száma végtelen, ha egyéni megoldásokat találunk ki. Fontos dolog viszont a gyermek tevékenysége. Jó, ha minden nap "aktualizálunk", és a gyermek jelöli be a dátumot, esetleg az időjárást is lejegyezve.
 Ha valaki nem érez késztetést a saját naptár előállítására, készen is vásárolhat olyat, amit gyerekeknek szántak, például a Fakopáncs üzleteiben.
De egy "gyerekre hangolt" asztali naptárral is remekül boldogulhatunk. Kiegészítheted családtagok, barátok fotójával, saját gyártású ikonokkal, stb.

Még valami! Ne gondold, hogy az a gyerek, aki szép sorjában elmondja neked a hét napjait, vagy a hónapok nevét, már jól tájékozódik  az időben! Ez egy hosszú folyamat, amit az első életévekben elkezdhetsz támogatni, és végigkísérheti az alsó tagozat összes évfolyamát.
A címben szereplő mondat és a hozzá hasonlók sokáig gazdagíthatják a családi aranyköpés gyűjteményt.
A jó hír az, hogy van időd. :) Használd okosan, és légy jelen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése